achtergrond

Gaudeamus Muziekweek

6 - 10 september 2017                             Van classical cross-over en minimal soundscapes tot modern composition vol (live) elektronica, Gaudeamus Muziekweek presenteert de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers tijdens het gelijknamige nationaal en internationaal gerenommeerde festival in Utrecht.  

Agenda

30 jun 2017

ECHO ▸▸

06 sep 2017

PROFOUND SOUND – Asko|Schönberg + Cappella Amsterdam ▸▸

07 sep 2017

Composer On Stage – Shalygin ▸▸

ga naar agenda ▸▸

uitburo
Utrecht Muziek

Vrijdag 09 09 2016
Rondleiding klankinstallaties aanvang: 14:00 Locatie: TivoliVredenburg festival hub Prijs: gratis

Vanaf donderdag 8 t/m zondag 11 september zijn de vier klankinstallaties in onze Festival Hub in TivoliVredenburg dagelijks vanaf 12:00 gratis toegankelijk.

Rocking Chairs
Ga achterover zitten, relax en maak muziek op deze sonische schommelstoel. Met de speciaal ontwikkelde sensoren en luidsprekers die verborgen zitten in de stoel wordt beweging omgezet in een muzikale ervaring. 
Rob van Rijswijk en Jeroen Strijbos hebben samen met designer Christian Graessli deze unieke schommelstoelen ontwikkeld. Hun werk is altijd geënt op de ervaring van het publiek. Zo ook met Rocking Chairs waar je geheel op eigen en individuele wijze jouw persoonlijke geluid kan laten horen, of juist samen met je medeschommelaars iets moois kan creëren.

Sunsets
De jonge Engelse componist Luke Deane was vorig jaar present met 3 Cars, een prachtige en eigentijdse opera door Lunatree, waarin de hoofdrollen werden opgeëist door drie op afstand bestuurbare autootjes. Tijdens Gaudeamus Muziekweek 2016 gaat zijn installatie Sunsets in première. Sunsets heeft de afgelopen twee jaar meerdere vormen aangenomen. Het begon met een reeks zelf ontworpen foto’s en beeldbewerkingen. Een aantal hiervan zullen in de installatie te zien zijn. Daarnaast is Sunsets een compositie die eerder werd uitgevoerd in de Alpen. Speciaal voor deze installatie schrijft Luke Deane een nieuwe compositie, die dagelijks op wisselende tijden te horen zal zijn.

In the distance go on forever / story of contemporary frankenstein
Russische componist Anna Mikhailova is met een monsterproject bezig: een twaalftal opera’s rondom de Situationisten, de internationale kunstzinnig-politieke beweging opgericht in 1957. Haar eerste opera in deze reeks ging over Guy Debord, de oprichter van de Situationisten, en werd tijdens GMW 2014 uitgevoerd door Silbersee. Mikhailova’s opera’s nemen verschillende vormen aan. Zoals de video opera in the distance go on forever / story of contemporary frankenstein. Hierin wordt je als publiek geconfronteerd met het monster van deze tijd, onbewust gecreëerd door onze eigen keuzes. Ook al maakten we die ooit in een ver verleden, de consequenties hiervan zullen we voor altijd moeten dragen. Maar zijn we verantwoordelijk voor de wereld die we creëren, zelfs wanneer onze keuzes een eigen leven gaan leiden?

Different Gears
Stef Veldhuis is alumnus van de eerste lichting Musician 3.0-studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In 2014 dompelde Veldhuis zich een week lang onder in Muziekhuis Utrecht om prepared pianotechnieken onder de knie te krijgen.  Het intensieve traject van experimenteren en componeren resulteerde in de multidisciplinaire compositie Different Gears. In de combinatie van een geprepareerde piano en visuals biedt Different Gears een zoektocht naar het machinale in mens en dier. Natuurlijke en onnatuurlijke patronen in ons dagelijks leven worden uitvergroot en uitgelicht.

Dagelijks is er een gratis rondleiding met gids langs de klankinstallaties in TivoliVredenburg. Verzamelpunt: Festival Hub.

 

‹ terug naar overzicht