achtergrond

Gaudeamus Muziekweek

6 - 10 september 2017                             Van classical cross-over en minimal soundscapes tot modern composition vol (live) elektronica, Gaudeamus Muziekweek presenteert de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers tijdens het gelijknamige nationaal en internationaal gerenommeerde festival in Utrecht.  

Agenda

25 jun 2017

GMW Sessies #16 ▸▸

30 jun 2017

ECHO ▸▸

06 sep 2017

PROFOUND SOUND – Asko|Schönberg + Cappella Amsterdam ▸▸

ga naar agenda ▸▸

uitburo
Utrecht Muziek

Donderdag 10 09 2015 young pioneers | sensoric sounds | music and politics
Extensions aanvang: 21:30 Locatie: RASA Prijs: €18 › Kaarten
Uitvoerenden: Nadar Ensemble Componisten: Khubeev, Alexander (1986) , Simon Steen-Andersen (1976) , Alexander Schubert (1979) , Stefan Prins (1979)

Het avontuurlijke Nadar Ensemble is dit jaar een van de drie ensembles waarvoor werk kon worden ingestuurd voor de Gaudeamus Award. De jonge muzikanten van het Belgische ensemble hebben een fabuleus programma samengesteld: vier werken waarin de gebruikelijke relaties tussen de dirigent en het ensemble, de muzikant en de partituur, oorzaak en gevolg danig onder druk komen te staan.

Gedurende de Gaudeamus Academy werkt Nadar intensief samen met genomineerde Alexander Khubeev. Ghost of Dystopia van de jonge Rus, is een werk dat baadt in een vervreemdende, post-apocalyptische sfeer. Khubeev knipt hier de dirigent los van het ensemble om hem als een omgekeerde marionet met handen en voeten vast te binden aan een bizar, geluiden producerend bouwwerk.

Ook Alexander Schubert smeedt de traditionele band tussen ensemble en dirigent vakkundig om tot een uiterst dubbelzinnige verbinding van beweging en klank, vergezeld van een elektronisch spookorkest. Simon Steen-Andersen heeft het dan weer gemunt op de relatie tussen de beweging van de muzikant en de voortgebrachte klank. Net zoals in veel van zijn andere werken, bouwt hij in AMID een fascinerend, soms bijna grotesk muzikaal verhaal met uitvergrotingen, associaties en doorbroken verwachtingspatronen.
De avond wordt afgesloten met Stefan PrinsGeneration Kill. Kleine, onschuldig ogende handelingen met verstrekkende gevolgen vormen de kern van dit onvolprezen werk. Met manipuleerbare opnames, projectieschermen, webcams en gamecontrollers roept de componist een wereld op waarin de grens tussen fysieke en virtuele realiteit steeds vager wordt. Tastbare verbanden tussen oorzaak en gevolg worden doorgeknipt en strikken de musici in een steeds ingewikkelder wordend web van causaliteit en verantwoordelijkheid.

Alexander Khubeev (RUS) – Ghost of dystopia (genomineerd Gaudeamus Award ‘15)
Simon Steen Andersen (DNK) – AMID
Alexander Schubert (DEU) – Point Ones
Stefan Prins (BEL) – Generation Kill (jurylid Gaudeamus Award ‘15)

Nadar Ensemble

Eén avond, twee concerten! Krijg het festivalgevoel te pakken met 2 bijzondere concerten op één avond voor een scherpe prijs. Combineer dit concert met The New Masters of Contemporary Music voor slechts € 26 (ipv € 36)

 

‹ terug naar overzicht