achtergrond

Gaudeamus Muziekweek

6 - 10 september 2017                             Van classical cross-over en minimal soundscapes tot modern composition vol (live) elektronica, Gaudeamus Muziekweek presenteert de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers tijdens het gelijknamige nationaal en internationaal gerenommeerde festival in Utrecht.  

Agenda

25 jun 2017

GMW Sessies #16 ▸▸

30 jun 2017

ECHO ▸▸

06 sep 2017

PROFOUND SOUND – Asko|Schönberg + Cappella Amsterdam ▸▸

ga naar agenda ▸▸

uitburo
Utrecht Muziek

Maandag 05 06 2017
Culturele Zondag – Utrecht Centraal aanvang: diverse aanvangstijden Prijs: gratis

Deze Culturele Zondag (let op; op Pinkstermaandag!) staat geheel in het teken van de Utrechtse muziekscene. Tijdens Utrecht Centraal treden honderden Utrechtse muzikanten op in alle denkbare genres: van pop tot jazz via klassiek naar world en smartlappen. Uiteraard ontbreekt Gaudeamus niet op het programma:

Ligeti, Poeme Symphonique
Locatie: Stijlkamer (5a) Hoog Catharijne
Aanvangstijden: 13.00-13:15, 15:00-15:15, 16:00-16:15, 17.00-17:15 uur
Toegang: Gratis

Gaudeamus gaat de oude klassiekers uit de nieuw gecomponeerde muziek weer op het podium brengen. In 1963 ging dit legendarische werk van Ligeti in première tijdens Gaudeamus Muziekweek. De opvoering leidde tot protesten in de zaal en op de nationale televisie: een concert zonder muzikanten? In de net geopende Stijlkamer van Hoog Catharijne tikken 100 metronomen, uitgelicht vanaf het nieuwe LEDplafond. De mechanische metronomen worden door 10 spelers opgewonden en ingesteld op een eigen tempo. De willekeurige manier waarop de klankdichtheid afneemt maakt het luisteren tot een hypnotiserende ervaring.

Over concoursen, winnen en verliezen
Locatie: Fundatie van Renswoude (Agnietenstraat 5)
Aanvangstijd: 13.00-15.30 uur doorlopend
Toegang: gratis

Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude, het prachtige rococo-gebouw aan het einde van de Lange Nieuwstraat, is op 5 juni huis voor de vele concoursen die Utrecht kent. Waar vroeger de schrandere weesjongens onderdak vonden en een goede opleiding konden genieten, presenteert zich nu de nieuwe generatie musici. Maak kennis met hun muziek, maar ook met de mens achter de muziek. Ze vertellen waarom ze de hele wereld over reizen om mee te doen aan een concours. Wat heb je nodig om een musicus te worden, wat levert deelname aan een concours je op, wat doet beroemd zijn met je, wat is de betekenis van een concours anno 2017? Harpist Remy van Kesteren is gastheer van deze middag.

Programma o.a.:
– Gaudeamus Muziekweek, Aart Strootman, componist genomineerd voor de Gaudeamus Award 2017.
– Utrechtse Popprijs – Rachèl Louise, singer-songwriter winaar 2011.
– Winnaar Dutch Harp Festival
– Mariam Batsashvili en Mengjie Han, winnaars Internationaal Liszt Pianoconcours 2014
Het volledig programma is terug te lezen op de site van Culturele Zondagen.

Close Call, voor bigband en smartphones
Locatie: Winkel van Sinkel, Balzaal
Aanvangstijden: 13.30-13:50 en 15.00-15:20 uur
Toegang: gratis

Het concert begint: telefoons AAN! Installeer de app, je telefoon verandert in een muziekinstrument en je speelt mee met de bigband. Close Call, een concept van componist Arthur Wagenaar, laat je op overweldigende manier de impact van je smartphonegebruik zien. Dit concert is een preview; de volledige versie gaat tijdens Gaudeamus Muziekweek in première.

 

‹ terug naar overzicht