achtergrond

Gaudeamus Muziekweek

6 - 10 september 2017                             Van classical cross-over en minimal soundscapes tot modern composition vol (live) elektronica, Gaudeamus Muziekweek presenteert de nieuwste muziek van jonge muziekpioniers tijdens het gelijknamige nationaal en internationaal gerenommeerde festival in Utrecht.  

Agenda

30 jun 2017

ECHO ▸▸

06 sep 2017

PROFOUND SOUND – Asko|Schönberg + Cappella Amsterdam ▸▸

07 sep 2017

Composer On Stage – Shalygin ▸▸

ga naar agenda ▸▸

uitburo
Utrecht Muziek

◂ terug naar overzicht

Maandag 26 10 2015
Johannes Vermeerprijs 2015 voor Van der Aa

De Johannes Vermeer Prijs 2015, staatsprijs voor de kunsten, is maandagavond 26 oktober 2015 uitgereikt aan componist Michel van der Aa. De jury, onder voorzitterschap van Ernst Hirsch Ballin, heeft hem unaniem voorgedragen vanwege de baanbrekende rol die hij speelt in het muziekleven, zowel in Nederland als internationaal, en de vanzelfsprekendheid waarmee de componist zijn muzikale idioom weet te combineren met beweging, film, internet, theater, elektronica en visuele elementen. Uit het juryrapport:

“Michel van der Aa denkt en schrijft niet alleen muziek, hij ziet, proeft en beleeft haar. De souplesse waarmee hij verschillende kunstgenres samenvoegt en omvormt tot een organisch geheel, is in de ogen van de jury ongeëvenaard. Doordat hij alle disciplines in één hand houdt vertoont zijn werk grote coherentie. Bovendien raakt zijn muzikale bron nooit overwoekerd, maar wordt deze juist gevoed door de samenvoeging van verschillende genres.”

Van der Aa sprak na het aanvaarden van de prijs een woord van dank uit: “Mijn stukken zouden niet gespeeld worden zonder programmeurs en intendanten die in mijn werk geloven en op sleutelmomenten hun nek uitstaken”, waarin hij ook aankondigde dat hij met het prijzengeld in alle vrijheid twee avontuurlijke projecten kan gaan ontwikkelen. Gaudeamus Muziekweek ziet enorm uit naar beide projecten. Het is een geweldige rijkdom om Michel van der Aa tot de Gaudeamus Award hall of fame te mogen rekenen. Het winnen van de Vermeerprijs door Van der Aa is van geweldige betekenis voor het hele muzikale veld en een inspiratie voor de huidige generatie jonge muziekpioniers.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag dat besteden aan een speciaal project op zijn of haar werkterrein. Eerdere winnaars zijn operaregisseur Pierre Audi, filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf, beeldend kunstenaar Marlene Dumas, architect Rem Koolhaas en grafisch ontwerper Irma Boom.

 

◂terug naar overzicht